Vývoj mandatorních výdajů České republiky od vstupu do EU do roku 2014 s důrazem na důchodovou reformu - Král, Jaroslav (2014)
Cílem diplomové práce je analýza struktury mandatorních výdajů v České republice a jejich vývoje od vstupu České republiky do Evropské unie do roku 2014. Předmětem je analýza změn veřejného sektoru v daném období. Těžiště práce je v analýze vývoje důchodového systému a jeho reforem. Analyzuje II. a III. pilíř penzijního systému a jejich vývoj. Práce analyzuje, zda lidé nevyužívají III. pilíř penzijního systému pouze jako možnost spoření s příspěvkem státu. Práce se zabývá i nově zřízeným II. pilířem penzijního systému. Analyzuje se v ní, zda je tento druh spoření na důchodový věk využíván občany v ČR a z jakého důvodu tomu tak je. Práce hodnotí české fondy zabývající se oběma fondovými pilíři. Diplomová práce obsahuje i analýzu reforem I. průběžného (povinného) pilíře. Zkoumá postoj jednotlivých politických uskupení na změny v systému důchodového zabezpečení a jejich pohled na možný budoucí vývoj. V závěru diplomové práce je analyzováno pojetí slovenské důchodové reformy, která proběhla před českou. To umožňuje jejich komparaci.