Analýza současného stavu a rizik pro další vývoj teplárenství v ČR - Juříček, Vlastimil (2014)
Cílem práce je identifikace a analýza klíčových rizik sektoru teplárenství v České republice se zaměřením na dostupnost uhlí a na dopady regulatorních opatření EU. V České republice je teplárenství významným odvětvím energetiky, které zajišťuje tepelné potřeby 1,5 milionu domácností a významný podíl potřeby tepla v průmyslu. Pro sektor je nyní aktuální otázka hrozícího nedostatku hnědého uhlí a destabilizačním prvkem je dynamicky se vyvíjející regulatorní rámec stanovující nároky na realizaci významných dodatečných investic. Je vymezeno odvětví, zhodnocena jeho konkurenceschopnost a dále zkoumána jednotlivá rizika. Na základě analýzy trhu s hnědým uhlím je s ohledem na nové skutečnosti dospěno k závěru, že momentální situaci na trhu lze označit za stabilizovanou. V dlouhodobém horizontu zůstává klíčovou otázkou případné zrušení územních limitů těžby uhlí. V otázce dopadů regulatorních opatření je konstatováno, že situaci doposud nelze objektivně vyhodnotit, ale lze předpokládat, že většina subjektů bude finálně schopna požadavkům vyhovět.