Vícekriteriální analýza indexu lidského rozvoje - Janů, Jakub (2014)
Diplomová práce popisuje problematiku kvantitativního vyjádření kvality života. Pro tento účel je použit jeden z nejrozšířenějších ukazatelů kvality života - Index lidského rozvoje. V práci jsou popsány jeho základní charakteristiky, způsob výpočtu, jeho výhody a nedostatky. Jedním z cílů práce je eliminovat nedostatky výpočtu HDI pomocí alternativního způsobu výpočtu. Pro tyto účely jsou aplikovány metody vícekriteriálního hodnocení variant a modely analýzy obalu dat. Součástí práce je teoretický popis úloh vícekriteriálního rozhodování a jejich klasifikace na metody vícekriteriálního hodnocení variant a metody vícekriteriálního lineárního programování. Na základě definování teoretických základů metod vícekriteriálního hodnocení variant jsou aplikovány metody WSA, TOPSIS a PROMETHEE na zdrojová data, získaná z modelu indexu lidského rozvoje. Po provedení výpočtu jsou získané výsledky analyzovány a sepsány do závěrečných poznatků. Dalším alternativním přístupem k získání úrovně lidského rozvoje je zhodnocení míry efektivity jednotlivých států pomocí modelů analýzy obalu dat ve srovnání s indexem lidského rozvoje. Pro tyto účely jsou opět sepsána teoretická východiska, kde jsou definovány základní typy modelů analýzy obalu dat. Teoretické poznatky slouží jako podklad pro provedení praktické analýzy pomocí modelu BCC orientovaného na výstupy a k němu odpovídajícímu modelu super efektivnosti. Výsledky provedených výpočtů jsou zkoumány a následně sepsány do závěrečných zjištění.