Bankovní unie - Konupková, Lenka (2015)
Diplomová práce "Bankovní unie" si klade za cíl detailně rozebrat a popsat koncept bankovní unie, s přihlédnutím k předkrizovému vývoji a harmonizaci pravidel. Kromě seznámení se s jednotlivými pilíři bankovní unie se práce rovněž snaží odkrýt potenciální rizika spojená s harmonizací pravidel a centralizací dohledu v ECB. Bankovní unie podmiňuje povinný vstup společnou měnou euro, čímž se naskýtá příležitost analyzovat výhodnost států s vlastní měnou. Ta bude uvedena na příkladu ČR, jíž je věnována samostatná, čtvrtá kapitola. Práce je obohacena o názory ekonomů a politiků, k nimž je připojen i vlastní autorčin komentář