Modely kapitálového trhu a jejich testování - Čechová, Lenka; Musílek, Petr, 1965-; Fičura, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou modelů kapitálového trhu a jejich testováním. Mezi analyzované modely patří známý model CAPM, třífaktorový Fama-French model, čtyřfaktorový Fama-French-Carhart model a vlastní multifaktorový model, který zahrnuje relevantní aktuální rizikové faktory. V první kapitole práce je uvedena teorie kapitálového trhu, která je nezbytná pro definování předpokladů modelů. Druhá kapitola se týká popisu a praktické konstrukce daných modelů v návaznosti na empirické studie. Poslední kapitola obsahuje vlastní odhady regresních modelů pro vybranou datovou základnu patnácti nejvíce profitabilních IT firem, jelikož u portfolia z těchto firem je očekávána kladná alfa modelů. Denní výnosy z portfolia zvolených IT firem za období 1990 -- 2014 jsou vysvětleny pomocí faktorů rizika charakteristických pro jednotlivé modely. Cílem diplomové práce je otestovat, zda modely kapitálového trhu platí pro dlouhodobou výnosnost portfolia složeného z akcií zvolených firem.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses