Analýza podpory exportu prostřednictvím exportních úvěrových agentur ve světě a v České republice. - Vašíčková, Lucie (2014)
Cílem diplomové práce je vytvořit ucelenou charakteristiku exportních úvěrových agentur, popsat způsob hospodaření a rizika, která agentury musejí přebírat. Exportní úvěrové agentury již prošly dlouhým vývojem a byly ovlivněny mnoha událostmi, které přispěly k současné podobě ECA. Poslední významnou událostí, která ovlivnila fungování ECA, je poslední finanční a hospodářská krize, díky které agentury získaly ještě silnější postavení než dříve. V teoretické části diplomové práce budou shrnuty informace o exportních úvěrových agenturách získané z existujícího literárního fondu. Budou popsány jednotlivé modely ECA, druhy poskytovaných služeb a rizika, která se na proces poskytování úvěrů vztahují. Analytická část bude zaměřena na detailní popis vybraných exportních úvěrových agentur. Bude zkoumáno jejich hospodaření, struktura, druhy produktů a dopad poskytnuté podpory. V závěru práce budou shrnuty výsledky získané z provedené analýzy.