Analýza rozpočtového určení daní na přikladu rozpočtu obce Tachlovice - Škoda, Jiří; Doležal, Ondřej; Damborský, Milan, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem bakalářské práce je analýza hospodaření obce Tachlovice v letech 2008--2013. Především se práce zaměřuje na příjmovou a výdajovou stránku obce. V teoretické části se práce zabývá strukturou rozpočtové soustavy v ČR, funkcemi rozpočtů., popisuje metody sestavování rozpočtů, rozpočtový proces a rozpočtový výhled. Dále práce seznamuje čtenáře s pojmem rozpočtová skladba, podle které dochází k třídění příjmů a výdajů rozpočtu. V poslední kapitole teoretické části je nastíněn průběh kontroly hospodaření územních rozpočtů a rozebrán ukazatel dluhové služby, který je počítán v praktické části. Praktickou částí je analýza rozpočtů obce Tachlovice v letech 2008--2013. Analýza šesti rozpočtových období obce ukázala, že je obec v dobré finanční kondici a její představitelé hospodaří s finančními prostředky zodpovědně. Tento fakt potvrdil výpočet ukazatele dluhové služby v letech 2011--2013. Dále bylo zjištěno, že samostatné příjmy obce stačí pouze na pokrytí běžných výdajů obecního rozpočtu. Investiční aktivita obce závisí na získaných dotacích.
Vedoucí práce: Ondřej Doležal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses