Analýza způsobů zvyšování efektivnosti ve veřejném sektoru s využitím příkladu příspěvkové organizace Česká geologická služba. - Horáková, Lucie; Peková, Jitka, 1946-; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce je zaměřena na hodnocení a zvyšování alokační efektivnosti veřejného sektoru. V úvodních kapitolách jsou uvedeny nezbytné informace o důvodech existence, fungování a financování veřejného sektoru a jeho zastoupení ve veřejných financích. Podrobněji jsou uvedena pravidla pro zřizování, financování a hospodaření příspěvkových organizací. V teoretické části je vysvětlen pojem efektivnosti a uveden podrobný přehled metod měření efektivnosti ve veřejném sektoru podle různých autorů. V praktické části je provedena aplikace teoretických přístupů na příkladu České geologické služby (ČGS). Ta je jako příspěvková organizace zřízena Ministerstvem životního prostředí ČR, ale částečně funguje i jako výzkumná organizace. Dále jsou zde uvedeny její kompetence a požadavky zřizovatele na činnost. Financování organizace je zajišťováno z několika zdrojů, přičemž příspěvek zřizovatele na provoz se rok od roku snižuje a organizace je nucena výpadek pokrýt z výzkumně činnosti a poskytováním služeb cizím zájemcům. Analýza efektivnosti vychází z pojetí Sintonena. Komplikuje ji skutečnost, že ČGS je zároveň příspěvkovou i výzkumnou organizací. Pro příspěvkovou organizaci je vhodným přístupem minimalizace nákladů, pro výzkumnou však spíše zvyšování výnosů. Zvyšování efektivnosti je tedy třeba hledat v kombinaci obou přístupů.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses