Jüan světovou měnou - Král, Martin; Brůna, Karel, 1973-; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem práce je zodpovědět otázku, zda má čínská měna jüan předpoklady k tomu, aby se zařadila po bok již využívaných rezervních měn, a zda budou čínské orgány schopny zajistit nutné změny pro plynulý přechod na nový měnový režim. Čína už tímto směrem učinila řadu kroků a na základě jejich analýzy bude otázka zodpovězena. V první části jsou shrnuty obecné poznatky ohledně světové měny, jejích funkcí, vlastností a jejího postavení ve světové ekonomice, s uvedením výhod i nevýhod vyplývajících pro stát emitující světovou měnu, dále jsou uvedeny faktory, které jsou nutnými předpoklady pro internacionalizaci měny. Druhá část se věnuje čínské měně a faktorům, jako jsou velikost a otevřenost čínské ekonomiky, analýza čínského finančního trhu, kurzový systém a směnitelnost jüanu, které ovlivňují mezinárodní postavení měny. Závěr práce zhodnocuje vyhlídky jüanu na statut světové rezervní měny.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses