Ekonomický a politický vývoj Velké Británie za vlády Harolda Macmillana (1957-1963) - Myšák, Lukáš (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu politického a ekonomického vývoje Velké Británie v období 1957 -- 1964, kdy vládli britští konzervativci, nejprve H. Macmillan, a poté A. Home. Po nástupu Macmillana na post premiéra v důsledku Suezské krize je analyzována britská domácí ekonomika, jejíž dobrý stav vedl k obhájení vítězství konzervativců v roce 1959. Následně práce analyzuje příklon Británie k dekolonizaci Afriky, a rovněž rozhodnutí Británie k pokusu o vstup do EHS (a předcházející integrační pokus skrz ESVO). Dále jsou objasněny příčiny resignace H. Macmillana z postu premiéra (které byly především zdravotního rázu). Třetí část práce je věnována vládě A. Homa, jeho působením na pozici premiéra a vývojem ekonomiky v 60. letech. Práce je zakončena volbami z roku 1964, kdy Labour Party těsně zvítězila nad konzervativci, a poté sestavila vlastní vládu.