Ekonomický a politický vývoj Velké Británie za vlády Harolda Macmillana (1957-1963) - Myšák, Lukáš; Soukup, Jaromír, 1977-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu politického a ekonomického vývoje Velké Británie v období 1957 -- 1964, kdy vládli britští konzervativci, nejprve H. Macmillan, a poté A. Home. Po nástupu Macmillana na post premiéra v důsledku Suezské krize je analyzována britská domácí ekonomika, jejíž dobrý stav vedl k obhájení vítězství konzervativců v roce 1959. Následně práce analyzuje příklon Británie k dekolonizaci Afriky, a rovněž rozhodnutí Británie k pokusu o vstup do EHS (a předcházející integrační pokus skrz ESVO). Dále jsou objasněny příčiny resignace H. Macmillana z postu premiéra (které byly především zdravotního rázu). Třetí část práce je věnována vládě A. Homa, jeho působením na pozici premiéra a vývojem ekonomiky v 60. letech. Práce je zakončena volbami z roku 1964, kdy Labour Party těsně zvítězila nad konzervativci, a poté sestavila vlastní vládu.
Vedoucí práce: Jaromír Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses