Daňová podpora výzkumu a vývoje - Soukup, Petr (2015)
Cílem této práce je zhodnotit daňovou podporu výzkumu a vývoje v České republice od doby zavedení odpočtu na podporu výzkumu a vývoje do platné legislativy. Předmětem práce je komparace systému daňové podpory ve vybraných zemích, podoba daňové podpory výzkumu a vývoje v České republice s ohledem na legislativní prameny a analýza nepřímé podpory v České republice. Většina vybraných zemí podporuje obdobně jako Česká republika nepřímo výzkum a vývoj zavedením slevy na dani nebo odpočtu do konstrukce daně z příjmů. Nepřímá podpora formou odpočtu na výzkum a vývoj ukotvená v §34 odst. 4 zákona o daních z příjmů je zavedena v České republice od roku 2005 a její výše od té doby roste. Vývoj této podpory a její závislost na výdajích prokazuje regresní analýza uvedená v závěru práce.