Daňová podpora výzkumu a vývoje - Soukup, Petr; Tepperová, Jana; Peroutka, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem této práce je zhodnotit daňovou podporu výzkumu a vývoje v České republice od doby zavedení odpočtu na podporu výzkumu a vývoje do platné legislativy. Předmětem práce je komparace systému daňové podpory ve vybraných zemích, podoba daňové podpory výzkumu a vývoje v České republice s ohledem na legislativní prameny a analýza nepřímé podpory v České republice. Většina vybraných zemí podporuje obdobně jako Česká republika nepřímo výzkum a vývoj zavedením slevy na dani nebo odpočtu do konstrukce daně z příjmů. Nepřímá podpora formou odpočtu na výzkum a vývoj ukotvená v §34 odst. 4 zákona o daních z příjmů je zavedena v České republice od roku 2005 a její výše od té doby roste. Vývoj této podpory a její závislost na výdajích prokazuje regresní analýza uvedená v závěru práce.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses