Implementace BI v oblasti geolokačních dat - Rosenberger, Tomáš (2014)
Práce se zabývá teoretickými a praktickými aspekty implementace Business Intelligence v oblasti geolokačních dat s důrazem na návrh a implementaci datové architektury a tvorbu dynamických dashboardů. Celá problematika je popsána na vývoji nástroje pro analýzu geolokačních dat, na němž se autor podílel spolu s dalšími členy kompetenčního centra Retail Analytics - Ondřejem Funiokem, Vilémem Kalusem a Martinem Matějkou. V úvodu práce jsou popsána obecná teoretická východiska Business a Location Intelligence, na která navazuje popis základních úloh práce s geolokačními daty - uchování dat v relačních databázích, zpracování dat mapovými servery a prezentace dat. Jednotlivé úlohy jsou popsány na praktických příkladech a využívají softwarové nástroje určené pro podporu těchto úloh. V další části práce je představen projekt vývoje nástroje pro analýzu geolokačních dat, který je vytvářen v kompetenčním centru Retail Analytics na Vysoké škole ekonomické v Praze. V druhé polovině práce je popsán návrh a implementace datové architektury vyvíjeného nástroje, na který navazuje popis implementace frontendové části tohoto nástroje spočívající v tvorbě knihovny pro tvorbu dynamických dashbordů prezentující geolokační data.