Význam lidského kapitálu pro Dánskou hospodářskou politiku na příkladu podpory vysokoškolských studentů - Tyburcová, Iva; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vašenda, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato diplomová práce se zabývá terciárním vzděláváním v Dánsku. Vzdělávání a investice do lidského kapitálu jsou v dnešní době pro ekonomický růst nezbytným faktorem. Práce představuje systém školství v Dánsku se zaměřením na terciární vzdělávání. Analyzuje ukazatele, které mají vztah k vysokoškolskému vzdělání. Mezi tyto ukazatele patří například délka studia, výše výdělků dle dosaženého vzdělání a nezaměstnanost. Tyto ukazatele jsou uvedeny v mezinárodním kontextu, tedy jsou porovnávány s hodnotami v zemích Evropské unie a v zemích patřící do skupiny OECD. Práce se věnuje dánskému terciárnímu vzdělávání především z toho důvodu, že v Dánsku je na vysokoškolské studenty pohlíženo odlišně než v České republice. Studenti vysokých škol v Dánsku mají možnost čerpat dotace a půjčky, které jsou dostupné všem. Díky tomu se také Dánsko řadí k zemím s nejvyššími výdaji na školství v poměru k HDP. V závěru práce jsou vyhodnoceny silné a slabé stránky systému podpory vysokoškolských studentů v Dánsku. Součástí této části jsou také návrhy na zefektivnění tohoto systému.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses