Komparace daňového zatížení ceny práce v České republice a v zemích Evropské unie a jeho vliv na rozsah zaměstnanosti v letech 2005 - 2013 - Zedková, Daniela (2014)
Bakalářská práce se zabývá komparací a vývojem daňového zatížení ceny práce v zemích Evropské unie, s následným zhodnocením daňového zatížení příjmů fyzických osob v České republice a to především v letech 2005-2013. Práce dále hodnotí vliv daňového zatížení ceny práce na vývoj míry nezaměstnanosti v zemích Evropské unie ve výše zmiňovaném časovém horizontu. S využitím implicitní daňové sazby na práci, dochází k mezinárodní komparaci daňového zatížení příjmů jednotlivých zemí Evropské unie a následně je zhodnocena pozice daňového zatížení ceny práce v České republice, kde je zjištěno značně nadprůměrné zatížení v komparaci se zeměmi Evropské unie. V další části práce je zkoumán vliv daňového zatížení ceny práce na rozsah nezaměstnanosti, kde je mezi nimi pozorována významná závislost, ovšem s nutným přihlédnutím k dalším faktorům mající vliv na míru nezaměstnanosti.