Komparace úvěrového a leasingového financování firem - Urbanová, Klára (2015)
Diplomová práce se zabývá leasingovým a úvěrovým financováním investic podniku. Klade si za cíl vyhodnotit pomocí komparativní analýzy výhodnější formu financování v podmínkách ČR. V teoretické části práce jsou detailně popsány obě formy financování, jejich členění, včetně právních, daňových a účetních aspektů. V praktické části je pozornost věnována analýze trhu, vývoji objemu leasingových a úvěrových obchodů s komentářem výraznějších změn ve vývoji. Jsou zhodnoceny výhody a nevýhody spojené s oběma formami financování, jež by měl brát podnik v úvahu při rozhodování o formě investování. Pomocí metody diskontovaných výdajů je provedena analýza vhodnosti financování na konkrétních nabídkách leasingové společnosti Raiffeisen -- Leasing, s.r.o. Hodnoceno je zprvu financování osobního automobilu, následně financování letadla.