Finanční krize v USA 2008 – 2009 – klíčové příčiny a jejich řešení - Hurychová, Klára (2014)
Tato bakalářská práce popisuje a hodnotí hlavní příčiny finanční krize v USA 2008 - 2009. Jejím cílem je analyzovat příčiny a řešení této krize z pohledu externí regulace (americké vládní politiky a kroků dohledových a regulačních orgánů) a interní regulace (corporate governance kótovaných společností a finančních institucí v USA). Na základě analýzy historických dat a dostupných studií ke zvolenému tématu práce potvrzuje hypotézu, že (ne)existující vládní politika v oblasti regulace finančních trhů a expanzivní monetární politika Fedu měly rozhodující vliv na rozvinutí projevů krize. S ohledem na zkoumání corporate governance (a v jeho rámci zejména pravidel odměňování) v USA práce vyvrací, že by za hlavní příčinu krize bylo možné považovat pouze jeho selhání. Práce rovněž hodnotí efekty přijatých řešení finanční krize a potvrzuje vliv krizové politiky. Práce se ve svém omezeném rozsahu snaží předložit ucelenou studii zabývající se příčinami a řešením finanční krize USA. Její přínos lze spatřovat zejména v propojení ekonomického a právního pohledu na její průběh a řešení.