Role amerických automobilek v německé ekonomice ve 30. letech 20. století - Tahovská, Anna; Johnson, Zdenka, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá rolí amerických dceřiných automobilových společností v oživení nacionálně socialistického hospodářství Německa ve 30. letech 20. století. Jejím cílem je objasnit, zda tyto společnosti sehrály na německém trhu s automobily klíčovou úlohu. Práce je chronologicky rozdělena do tří hlavních částí. První část se zabývá rozkvětem automobilového průmyslu na německém a americkém trhu ve 20. letech. Je zde také popsán vstup amerických společností na německý trh. Druhá část zkoumá automobilový průmysl Německa ve 30. letech. Zaměřuje se na hlavní automobilové výrobce na trhu a zkoumá jejich roli v přípravách na druhou světovou válku. Tato část objasňuje zejména roli amerických dceřiných společností a jejich úlohu ve zbrojení nacistického Německa. Věnuje se také konceptu Volkswagen. Poslední část popisuje postavení automobilek během a bezprostředně po druhé světové válce. Práce dokazuje, že americké automobilky sehrály významnou roli v německé ekonomice ve 30. letech 20. století a dokládá jejich úlohu ve zbrojení Německa před a během druhé světové války.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses