Dopad devizových intervencí ČNB na českou ekonomiku v průběhu roku 2014 - Hladík, Tomáš (2014)
Práce analyzuje vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů za poslední dva roky. Česká národní banka zvolila devizové intervence za nejvhodnější nástroj dalšího uvolnění měnové politiky. Intervence zavedla hlavně kvůli hrozícímu riziku vzniku deflace na počátku roku 2014. Práce přináší srovnání stavu české ekonomiky v období před intervencemi a následně s odstupem jednoho roku. Po spojení analýzy dat s teoretickými poznatky jsem dospěl k závěru, že intervence nemohly za tak krátkou dobu ovlivnit vývoj cen. Naopak další ukazatelé zaznamenaly výrazné zlepšení, které v průběhu roku 2014 podporovalo ekonomický růst.