Analýza vývoje inkasa daně z přidané hodnoty v ČR - Sádovský, Martin (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou příjmů z daně z přidané hodnoty, které patří mezi jedny z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu. Hlavním cílem práce je vymezit ovlivňující činitele výše příjmů a následně sestavit z těchto činitelů modely pro predikci budoucích příjmů. K dosažení tohoto cíle nám slouží teoretické základy vztahující se k daňovým příjmům a v praktické části využijeme matematicko - statistické metody regresní analýzy a metody komparace. Nejprve jsou stanoveny proměnné, které mají vliv na výši příjmů daně z přidané hodnoty, následně jsou sestaveny rovnice pro odhad příjmů a nakonec jsou tyto predikce verifikovány na skutečných datech. Proměnné mající vliv na příjmy jsou HDP, tempo růstu HDP a sazby daní. Nejlepší model pro predikci je složen z tempa růstu HDP a rozdílu sazeb daní. Metodu komparace využijeme v získání závěrů při hledání rozdílů mezi celkově přiznanou daní za jednotlivá ekonomická odvětví a daní skutečně vybranou. V celém sledovaném období byla vyčíslena nevybraná daň v hodnotách od 6 do 22 miliard Kč. V závěrečné části jsou analyzovány změny ve struktuře přiznané daně v letech 2005 - 2012.