Finanční analýza firmy BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. - Melichárek, Martin (2015)
Diplomová práce je strukturálně rozdělena na první část ryze teoretickou, kde jsou rozebrány nejvýznamnější aspekty finanční analýzy, které jsou schopny komplexně zhodnotit společnost pomocí finančně-analytického aparátu. Druhá část je zaměřena na samotné zpracování finanční analýzy u konkrétní společnosti BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. Nejprve jsou hodnoceny absolutní ukazatele a poměrové ukazatele doplněné o analýzu pracovního kapitálu a výpočet ekonomické přidané hodnoty. Detailní rozklad rentability vlastního kapitálu a modely predikce finanční tísně následně umožní celkový pohled na podnik a způsob jeho fungování. Na závěr jsou výsledky shrnuty a okomentovány v kontextu konkurenčního postavení v rámci daného energetického odvětví. Finanční analýza je sestavena za pětileté období od roku 2008 do roku 2012. Veškerá data jsou čerpána z veřejně dostupných zdrojů a k výpočtům jsou převzaty teoretické poznatky z domácí i zahraniční literatury.