Dopad devizových intervencí ČNB na zahraniční obchod České republiky - Mikšík, Matěj (2015)
Cílem této práce je analyzovat dopad depreciace měny, zapříčiněné devizovými intervencemi České národní banky v listopadu 2013, na zahraniční obchod mezi Českou republikou a Německem. Objem zahraničního obchodu České republiky dlouhodobě roste, nicméně Česká republika postupně ztrácí svůj obchodní potenciál. Standartním pohledem na dopad devizových intervencí je stimulace vývozu. Avšak teoretický koncept tzv. J-křivky uvádí, že po depreciaci měny dochází nejprve ke krátkodobému poklesu čistého vývozu. Aby depreciace čistý vývoz zvýšila, musí být splněna Marshall-Lernerova podmínka. Práce verifikuje hypotézu, že v krátkém období po intervencích dojde vlivem depreciace měnového kurzu k poklesu čistého vývozu, přičemž jeho růst se projeví až v delším období. Výzkum je proveden s využitím kointegrační analýzy a modelu Error correction na bázi kvartálních dat zahrnujících první kvartál roku 2005 až druhý kvartál roku 2014. Výsledky práce potvrzují koncept J-křivky v bilaterálním obchodě České republiky a Německa. V prvních dvou kvartálech po devizových intervencích dochází k poklesu čistého vývozu, během druhého kvartálu je splněna Marshall-Lernerova podmínka a depreciace koruny tak vede k očekávánému růstu čistého vývozu.