Dopad devizových intervencí ČNB na zahraniční obchod České republiky - Mikšík, Matěj; Chytil, Zdeněk, 1949-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této práce je analyzovat dopad depreciace měny, zapříčiněné devizovými intervencemi České národní banky v listopadu 2013, na zahraniční obchod mezi Českou republikou a Německem. Objem zahraničního obchodu České republiky dlouhodobě roste, nicméně Česká republika postupně ztrácí svůj obchodní potenciál. Standartním pohledem na dopad devizových intervencí je stimulace vývozu. Avšak teoretický koncept tzv. J-křivky uvádí, že po depreciaci měny dochází nejprve ke krátkodobému poklesu čistého vývozu. Aby depreciace čistý vývoz zvýšila, musí být splněna Marshall-Lernerova podmínka. Práce verifikuje hypotézu, že v krátkém období po intervencích dojde vlivem depreciace měnového kurzu k poklesu čistého vývozu, přičemž jeho růst se projeví až v delším období. Výzkum je proveden s využitím kointegrační analýzy a modelu Error correction na bázi kvartálních dat zahrnujících první kvartál roku 2005 až druhý kvartál roku 2014. Výsledky práce potvrzují koncept J-křivky v bilaterálním obchodě České republiky a Německa. V prvních dvou kvartálech po devizových intervencích dochází k poklesu čistého vývozu, během druhého kvartálu je splněna Marshall-Lernerova podmínka a depreciace koruny tak vede k očekávánému růstu čistého vývozu.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses