Současná podoba sirotčího důchodu v ČR a komparace s vybranými zeměmi - Uhrová, Tereza; Prachař, Ondřej; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tématem bakalářské práce je současná podoba sirotčího důchodu v České republice a komparace s vybranými zeměmi. První část práce se zabývá problematikou sirotčích důchodů v České republice. Obsahuje ucelené informace o tomto pozůstalostním důchodu včetně nejnovějších změn v legislativě. Další částí práce je analýza principu finančního zabezpečení sirotků a polosirotků ve vybraných zemích světa a komparace těchto systémů se systémem zabezpečení pozůstalých dětí v České republice. Z komparace vyplývá, že český systém je na velmi dobré úrovni. V porovnání s ostatními státy je k dětem poměrně štědrý. Hlavním nedostatkem systému zůstává fakt, že pro vznik nároku na tuto dávku je nutné splnění podmínky minimální doby pojištění ze strany zemřelého rodiče. Toto často vyvolává pochybnosti o naplnění hlavního účelu dávky, kterým je finanční zabezpečení nezaopatřených dětí.
Vedoucí práce: Ondřej Prachař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses