Rozdíly v konkurenceschopnosti mužů a žen na případu vytrvalostních běžců v ČR - Kouklík, Jakub (2015)
Soudobá literatura říká, že ženy jsou méně konkurenceschopné než muži.V této práci zjišťuji, jestli je tomu tak i v prostředí elitních českých distančních běžců. Statistické a ekonometrické postupy uplatněné na datech z let 2006-2013 odhalují signifikantní rozdíly mezi pohlavími napříč všemi vzdálenostmi od 1 500 m po maraton. Ty jsou nejvyšší na nejdelších distancích, když maratony běhají čeští muži až pětkrát rychleji než české ženy. Dále ukazuji, že genderový rozdíl v konkurenceschopnosti zůstává konstantní na dráhových závodech, ale v silničních závodech klesá. A protože ke zrychlování mezi ženami dochází především ve spodních patrech elity, platí současně "biologicko-predispoziční" hypotéza, která stojí na konstantních rozdílech mezi muži a ženami z důvodu biologických odlišností, a "ekonomicko-motivační" hypotéza, podle které se rozdíly zmenšují díky zvyšujícím se výnosům z úspěchu ve formě stejných finančních odměn za výhru. Podle první zmíněné se chovají úplně nejrychlejší ženy, podle druhé další nejlepší ženské běžkyně. V neposlední řadě naznačuji, že podstatnou roli v ženském přibližování se mužům hraje jejich vzrůstající kvantita v silničních závodech.