Bankovní vazby jako jeden z kanálů šíření finanční krize do zemí Latinské Ameriky a odpověď tamních vlád - Zezulová, Petra; Stroukal, Dominik, 1987-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této diplomové práce je získat odpověď na otázku, zda jsou bankovní vazby jedním z kanálů šíření poslední finanční krize do rozvojových zemí. Globální finanční krize z let 2007-2009 zasáhla celý svět, jsou však země, které byly zasaženy méně než jiné nebo naopak byly schopny odpovědět na krizi lepšími nástroji monetární a fiskální politiky, jako jsou země Latinské Ameriky, které měly během poslední krize daleko větší kredibilitu, než tomu bylo v dřívějších finančních šocích. Práce nejprve objasňuje finanční krizi jako takovou, dále pak možné transmisní kanály krizí. V analytická část je pak zaměřena především na kanál bankovních vazeb, který jsou zkoumány pomocí regresní analýzy, pro potvrzení nebo vyvrácení skutečnosti, zda měly tyto bankovní vazby silný vliv na šíření finanční krize do zemí Latinské Ameriky. V neposlední řadě jsou důkazy shrnuty spolu s upozorněním také na vládní politiky těchto zemí, které zapříčinili, rychlejší obnovu ekonomiky po krizi.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses