Možnosti transformace současného českého penzijního systému s důrazem na zvýšení zásluhovosti a udržitelnosti - Fialka, Martin (2014)
Bakalářská práce popisuje očekávaný vývoj českého penzijního systému a zaměřuje se především na vliv stárnutí české populace a jeho dopady na budoucí starobní důchody. Teoretická část se zpočátku zabývá charakteristikou základních typů penzijních systémů a na jejím základě dále popisuje současné parametry penzijního systému České republiky. V rámci teoretické části je rovněž zohledněna aktuální politická činnost v této oblasti a již schválené nebo právě projednávané změny. Praktická část se zpočátku zabývá odhadem počtu starobních důchodců v následujících desetiletích po zohlednění současné legislativy. Z provedených měření vyplývá, že počet penzistů v následujících desetiletích znatelně naroste. Náhradový poměr budoucích důchodců bude klesat a současná průměrná částka spořená ve III. pilíři není dostatečná, aby mohl být náhradový poměr zachován bez přijetí dodatečných opatření.