Možnosti transformace současného českého penzijního systému s důrazem na zvýšení zásluhovosti a udržitelnosti - Fialka, Martin; Prachař, Ondřej; Maialeh, Robin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce popisuje očekávaný vývoj českého penzijního systému a zaměřuje se především na vliv stárnutí české populace a jeho dopady na budoucí starobní důchody. Teoretická část se zpočátku zabývá charakteristikou základních typů penzijních systémů a na jejím základě dále popisuje současné parametry penzijního systému České republiky. V rámci teoretické části je rovněž zohledněna aktuální politická činnost v této oblasti a již schválené nebo právě projednávané změny. Praktická část se zpočátku zabývá odhadem počtu starobních důchodců v následujících desetiletích po zohlednění současné legislativy. Z provedených měření vyplývá, že počet penzistů v následujících desetiletích znatelně naroste. Náhradový poměr budoucích důchodců bude klesat a současná průměrná částka spořená ve III. pilíři není dostatečná, aby mohl být náhradový poměr zachován bez přijetí dodatečných opatření.
Vedoucí práce: Ondřej Prachař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses