Analýza příčin stagnace výstavby větrných elektráren v České republice na úrovni obce - Sobotková, Nikola (2015)
Bakalářská práce se zabývá příčinami stagnace výstavby větrných elektráren v České republice na úrovni obce. Na základě kvalitativních dat získaných analýzou postavení obce a jejích občanů v rozhodovacím procesu výstavby větrné elektrárny a dotazníkovým šetřením v obci Pavlov na Jihlavsku lze říci, že postoje obyvatel obcí přilehlých k zavedeným větrným parkům spíše mají určitý vliv na nynější pokles využívání větrné energie, čímž je potvrzena hypotéza práce. V budoucnu by větrné elektrárny mohly být vlastněny obcemi v decentralizovaném systému pro zajištění jejich energetické nezávislosti.