Vliv počtu legálně držených zbraní na kriminalitu v České republice - Převrátil, David (2015)
Práce si klade za cíl analyzovat vliv počtu legálně držených zbraní na kriminalitu v České republice. Hlavní hypotéza je zvolena na základě předchozího empirického výzkumu ze Spojených států amerických. Předpokládá, že vliv počtu legálně držených zbraní držených civilním obyvatelstvem má negativní vliv na celkovou kriminalitu na území ČR. Hypotéza je testována metodikou regresní analýzy časových řad pro celou ČR mezi lety 2003 - 2013 a regresní analýzou panelových dat pro 14 krajů v ČR mezi lety 2009 až 2013. Na základě získaných dat je vytvořeno šest modelů, které sledují vliv počtu zbraní a počtu držitelů zbrojních průkazů na celkovou kriminalitu, vraždy a vloupání a krádeže. Výsledkem je zjištění pozitivního vlivu počtu legálních zbraní na celkovou kriminalitu v ČR, sledovaná proměnná počtu legálních zbraní je však ve všech modelech statisticky nevýznamná. Práce přesto otevírá další možnosti pro studium vlivu střelných zbraní na kriminalitu v České republice.