Index zákazníckej spokojnosti a užívateľské preferencie na telekomunikačnom trhu - Vachunová, Petra (2015)
Táto práca sa zameriava na skúmanie zákazníckych preferencií na českom telekomunikačnom trhu. Na tento výskum používa index zákazníckych preferencií a spokojnosť s čiastkovými službami poskytovanými operátormi. Tieto skúma v troch stupňoch, za pomoci korelogramu, agregovaného regresného modelu a čiastkových regresných modelov kopírujúcich spokojnosť s službami. Práca prichádza k záveru, že image spoločnosti je dôležitejší pre celkovú spokojnosť zákazníkov ako hodnota služieb ktoré zákazníci dostávajú vztiahnutá k cene ktorú platia. Vedľajším zistením je, že operátory na českom telekomunikačnom trhu sú diferencovaný vo vzťahu medzi cenou a kvalitou služieb. Ďalej práca potvrdzuje rozdielnosť preferencií obyvateľov Prahy a ostatných obyvateľov a na zhodu v preferenciách medzi pohlaviami. Zistené výsledky následne slúžia na navrhnutie praktických opatrení a lepšie pochopenie štruktúry preferencií a úžitku.