Analýza vývoje genderové segregace českého trhu práce v posledním desetiletí - Dulovec, Adam (2014)
Tématem bakalářské práce je současný stav genderové segregace trhu práce v České republice a její vývoj v posledním desetiletí, jakožto v období po vstupu do Evropské unie. První část práce je zaměřena na historický vývoj vzájemného postavení mužů a žen ve společnosti, vymezení některých důležitých pojmů a především legislativní úpravu na nejen české, ale i evropské, úrovni. V praktické části je zkoumání podroben aktuální stav a vývoj segregace českého trhu práce. Na základě analýzy statistických ukazatelů lze konstatovat, že rozsah genderové segregace trhu práce v ČR se i přes snahy o jeho zmenšení a vyrovnání genderových rozdílů, zvětšuje. Významný vliv na segregaci trhu práce má vzdělání, ne však jeho nejvyšší dosažená úroveň, nýbrž rozdílná volba studijních oborů mužů a žen. To má dopad na prohlubování genderových stereotypů a feminizování nebo maskulinizování některých oborů. Důsledkem tohoto vývoje jsou rozdílné mzdy, z důvodu vyšší koncentrace mužů do lépe mzdově ohodnocených zaměstnání. Zároveň však práce zjišťuje, že princip rovné odměny za stejnou práci není ani zdaleka naplňován.