Analýza vývoje genderové segregace českého trhu práce v posledním desetiletí - Dulovec, Adam; Poláková, Olga, 1944-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tématem bakalářské práce je současný stav genderové segregace trhu práce v České republice a její vývoj v posledním desetiletí, jakožto v období po vstupu do Evropské unie. První část práce je zaměřena na historický vývoj vzájemného postavení mužů a žen ve společnosti, vymezení některých důležitých pojmů a především legislativní úpravu na nejen české, ale i evropské, úrovni. V praktické části je zkoumání podroben aktuální stav a vývoj segregace českého trhu práce. Na základě analýzy statistických ukazatelů lze konstatovat, že rozsah genderové segregace trhu práce v ČR se i přes snahy o jeho zmenšení a vyrovnání genderových rozdílů, zvětšuje. Významný vliv na segregaci trhu práce má vzdělání, ne však jeho nejvyšší dosažená úroveň, nýbrž rozdílná volba studijních oborů mužů a žen. To má dopad na prohlubování genderových stereotypů a feminizování nebo maskulinizování některých oborů. Důsledkem tohoto vývoje jsou rozdílné mzdy, z důvodu vyšší koncentrace mužů do lépe mzdově ohodnocených zaměstnání. Zároveň však práce zjišťuje, že princip rovné odměny za stejnou práci není ani zdaleka naplňován.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses