Plánování cest obchodních zástupců - Klinger, Jan (2015)
Tato práce se zabývá úlohou obchodního cestujícího, která je hojně využívána napříč obory a s jejím uplatněním se lze setkat u mnohých reálných situací. V tomto problému z oblasti lineárního programování je podstatou navštívit každé požadované místo právě jednou a vrátit se zpět do výchozího bodu. Cílem úlohy je nalezení nejlepšího řešení takové cesty, a to nejčastěji z hlediska ujeté vzdálenosti, celkového času stráveného na trase nebo nejnižších nákladů. V praktické části je tato úloha využita při plánování návštěv obchodních zástupců reálné firmy zabývající se distribucí. Tato práce se zabývá vyvinutím takového řešení, které by firmě do budoucna pomohlo s plánováním tras a jehož implementace byla co nejjednodušší.