Využití makroobezřetnostní politiky a indikátorů rizika pro regulaci finančních trhů - Šimáček, Milan (2014)
Tato disertační práce přináší komplexní studii systémového finančního rizika a jeho kvantitativního vyjádření. V první části práce shrnuje základní předpoklady a nástroje makroobezřetnostní politiky, která vyvstala jako důležitá regulatorní politika v důsledku finanční krize z let 2007 až 2009. Hlavními částmi práce jsou části zabývající se tvorbou indikátorů finančního systémového rizika a stresu, když se práce zabývá rozdílným kvantitativním vyjádřením aktuálního finančního stresu, oproti postupně se vytvářejícímu systémovému riziku. Práce analyzuje několik metod tvorby indexu finančního stresu, kterého hlavním úkolem je za pomoci tržních cen aktiv zachytit současnou míru rizika jednotlivých sektorů finančního systému. Výsledkem práce je identifikace a historický popis období zvýšeného finančního stresu a zjištění regionálního charakteru stresových událostí. Kromě indexu současné míry stresu finančního systému práce přináší i indikátor systémového rizika pro zachycení tvorby systémového rizika v čase, který je vhodným předstihovým ukazatelem pro identifikaci období finančního stresu. Indikátor systémového rizika tak s předstihem dvou až tří let identifikoval rostoucí riziko bankovních sektorů zemí regionu před nástupem finanční krize z let 2007 až 2009. Práce v závěru upozorňuje na vhodnost využití obou indikátorů pro určení výše proticyklického kapitálového polštáře v rámci nových opatření Basel III.