Možnosti řešení oblasti HR v informačním systému organizace - Sikorová, Markéta (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou personální práce a řízení lidských zdrojů v dnešní době, kdy na řadu přicházejí moderní informační technologie. Jejím hlavním cílem je analýza řízení personálních zdrojů, a to vzhledem k zaměření případové studie především v oblasti internetového marketingu, a na základě této analýzy vymezení nároků na HR systémy a stanovení postupu hodnocení vybraných HRIS (Human Resource Information System). S cílem souvisí ukázání takto stanoveného postupu hodnocení vybraných systémů v praxi. K tomuto účelu slouží případová studie u jedné konkrétní nově vznikající společnosti. Cíle bude dosaženo stanovením kroků výběru systému, charakterizováním vybraných produktů a určením kritérií každé ze čtyř skupin spolu se systémem vah. Budou použity metody analýzy a komparace. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První dvě -- Řízení lidských zdrojů a HRIS - jsou zaměřeny spíše teoreticky. Třetí kapitola je zaměřena již na analýzu trhu, stanovení kroků pro výběr a kritérií pro hodnocení vybraných produktů. Na závěr této kapitoly jsou produkty hodnoceny formou přehledných tabulek. Poslední kapitola je věnována případové studii a hodnocení produktů dle konkrétních potřeb a požadavků. Dochází zde tedy k úpravám systému vah a vyřazení některých nedůležitých kritérií. Dle takto upravených vah je hodnocením vybrán produkt, který nejlépe odpovídá.