Fannie Mae a hypotéční krize - Hokr, Milan; Dvořák, Petr, 1960-; Rajl, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem "Fannie Mae a hypotéční krize" je objasnit funkci Fannie Mae ve finančním systému Spojených států, a především její roli v hypotéční krizi. První podnět, který krizi odstartoval, přišel v polovině roku 2006, kdy ceny nemovitostí dosáhly svého maxima. Následně se rozvinula vysoce komplexní krize, ve které vládou sponzorované společnosti představovaly významné riziko pro finanční stabilitu. Následovala řada opatření ve snaze stabilizovat Fannie Mae, hypotéční trh, a tudíž celý finanční systém. Řada faktorů přispěla k samotnému kolapsu, od neadekvátní garance vlády, přes rozmach private-label MBS trhu až po agresivní strategie. Pozornost je věnována jednotlivým nedostatkům tehdejšího systému, které přiměly příslušné instituce k zahájení množství programů, jejichž smyslem bylo znovunastolení stability. Dopady realizovaných rizik a jejich důsledků pro Fannie Mae si rovněž zaslouží určitou míru pozornosti. Bude tudíž nastíněn dopad na minulou, současnou a budoucí činnost Fannie Mae a často nabídne srovnání s druhou hypotéční agenturou Freddie Mac.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses