Analýza vývoje spotřeby domácností v závislosti na výši daně z přidané hodnoty - Čížek, Pavel (2014)
Neustálý růst výdajů veřejného sektoru vytváří ve vyspělých ekonomikách tlak na příjmovou stranu veřejných rozpočtů. Primárním zdrojem těchto rozpočtů jsou daně. Nabízí se tak otázka jaký daňový instrument zvolit, tak aby bylo splněno kritérium vysoké efektivity výběru zdrojů pro veřejné rozpočty a zároveň, tak aby se minimalizoval negativní dopad na soukromý sektor a domácnosti. Jako obecně nejefektivnější daň se většinově považuje daň ze spotřeby. Jaký ale skutečný dopad této daně v krátkém a dlouhém období? Cílem této práce je analýza vlivu daně z přidané hodnoty (DPH) na spotřební výdaje domácností v krátkém a dlouhém období. V první fázi testuji krátkodobý efekt DPH na spotřební výdaje domácností na čtvrtletních panelových datech pro země Visegrádské čtyřky, přičemž je pozornost směřována hlavně na Českou republiku a Slovensko. Následně konstruuji širší datový soubor 14 zemí EU, na kterých testuji dlouhodobý efekt. K testování využívám mnoha odhadových metod pro panelová data, přičemž zohledňuji dynamickou povahu těchto dat.