Interakce a kompatibilita měnové a makroobezřetnostní politiky v České republice - Pfeifer, Lukáš; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zabývá interakcí měnové a makroobezřetnostní politiky, respektive kompatibilitou cílů těchto politik v České republice. Hlavní pozornost je věnována možnosti využití nástroje úrokových sazeb pro účely dosažení finanční stability, a to během fáze akumulace cyklické dimenze systémového rizika. Pro tyto účely je zásadní vztah finanční a cenové stability v dané ekonomice. Na datech české ekonomiky je proto testován vztah mezi úvěrovou aktivitou a cenami aktiv, aby mohl být následně kvantifikován vztah mezi cenami vybraných aktiv a spotřebitelskými cenami. Výsledky modelu otevírají prostor pro vyšší využití indexu cen průmyslových výrobců pro účely koordinace měnové a makroobezřetnostní politiky. Práce ze stejného důvodu dále doporučuje pokračovat ve výzkumu vývoje obecné cenové hladiny během finančního cyklu.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations