Alternativní tresty a jejich ekonomická efektivnost z hlediska dopadu na veřejné rozpočty - Janoch, Jan; Běláčková, Vendula, 1982-; Dušek, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce pojednává o trestu domácího vězení a obecně prospěšných pracích jakožto alternativách k odnětí svobody. Jejím hlavním cílem je pokusit se odpovědět na otázku, zda díky moderním formám trestu dojde ke snížení veřejných výdajů. Za tímto účelem je provedena analýza výdajů Vězeňské služby ČR zaměřená na korelaci jednotlivých rozpočtových položek s počtem vězňů. Ta se ukázala jako statisticky významná pouze u výdajů za potraviny. Mnohé výdaje se naopak jeví jako nezávislé na počtu osob odsouzených k odnětí svobody. To při zohlednění nezbytného navýšení rozpočtu Probační a mediační služby vede k závěru, že nelze jednoznačně říci, zda alternativní tresty povedou ke snížení zátěže veřejných rozpočtů. A to i přesto, že výdaje na jejich zajištění jsou výrazně nižší, než za pobyt ve vězení. Možnou příčinu můžeme nalézt v teorii byrokracie.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses