Mobilita na trhu práce v České republice 2002-2013 - Vavřinová, Tereza (2014)
Diplomová práce analyzuje úroveň a vzorce mobility na trhu práce v České republice mezi lety 2002 a 2013. Zdrojem informací o profesní, geografické a meziodvětvové mobilitě jsou data z Výběrového šetření pracovních sil upravená do podoby panelových dat. Práce zahrnuje měření výskytu mobility na českém trhu práce a analýzu vývoje mobility v různých fázích ekonomického cyklu. Výskyt mobility je sledován v celé populaci zaměstnaných i v jednotlivých podskupinách definovaných převážně socioekonomickými charakteristikami. Vzorce mobility odhalené v práci jsou interpretovány v souvislosti s obdobnými výzkumy provedenými v zahraničí a teoretickými přístupy k mobilitě na trhu práce.