Fiskální politika USA - Petrová, Dominika; Soukup, Jindřich, 1955-; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Předmětem této práce je fiskální politika Spojených států amerických v letech 1993 -- 2013. Je zaměřena na prezidenty Williama Jeffersona Clintona, George Walkera Bushe a Baracka Husseina Obamu. Mým cílem je popsat a zhodnotit vývoj ekonomiky v době jednotlivých prezidentů, jakým způsobem přispěli k prosperitě Spojených států amerických a zda dosáhli stanovených cílů. V první části je popsána teoretická rovina fiskální politiky, zaměřena především na její funkce, formu a základní makroekonomické ukazatele. Druhá část je praktická. Zde jsou na úvod popsány náklady, výnosy (daňový systém), federální rozpočet a federální dluh Spojených států amerických a poté se věnuji popisu předvolebních plánů jednotlivých prezidentů, jejich reforem a opatření. V této části také analyzuji historická data související se stavem ekonomiky Spojených států amerických. V poslední části hodnotím splnění plánů a cílů prezidenty a jak jejich reformy ovlivnily ekonomiku celé federace.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses