Mezinárodní obchod - didaktická analýza učiva pro obchodní akademie - Vencálková, Jana (2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tematickým celkem Zahraničně obchodní politika České republiky, který patří do vyučovaného předmětu Mezinárodní obchod na Anglo -- německé obchodní akademii v Praze. Teoretická část práce se zaměřuje na rovinu středního ekonomického vzdělávání v ČR a charakterizuje předmět ekonomika. V praktické části je analyzován zmiňovaný tematický celek, je navrženo pět modelových vyučovacích hodin včetně verifikační části a na základě dotazníků se zpětnou vazbou studentů jsou posouzeny vyučovací způsoby pedagoga a didaktické metody. Na závěr je přidáno osobní zhodnocení kvality výuky a doporučení pro obchodní akademii. Výsledkem práce je návrh zpracování tematického celku Zahraničně obchodní politika ČR, který může sloužit jako podklad pro přípravu učitele na vyučování.