Analýza podpory předškolní péče a vzdělávání v ČR v letech 2014 - 2019 - Mesteková, Eva; Bartůsková, Lucia; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Předkládaná diplomová práce se zabývá sektorem služeb předškolní péče a vzdělávání, které nejsou jen harmonizačním nástrojem rodinné politiky, ale představují také investici do lidského kapitálu s vysokými výnosy. Hlavním cílem práce je zjistit, jak se dařilo v ČR řešit problém nedostupnosti těchto služeb v letech 2014-2020. Analyzován je vývoj trhu, financování a legislativních opatření. Česká republika se přiblížila mnoha ukazateli průměrné úrovni vyspělých států EU a dalších zemí OECD. Barcelonský cíl pro děti starší 3 let byl splněn v letech 2015-2019, pro děti mladší 3 let chybí v ČR v současnosti necelých 20 tisíc míst. Masivní nárůst veřejných výdajů na předškolní vzdělávání o 60% vedl ke zlepšení kvalitativní podmínek v MŠ. Česká republika tak dohnala svůj deficit ve financování předškolního vzdělávání minimálně na úroveň průměru vyspělých států roku 2014. Cenová regulace školného v obecních MŠ je stanovena na velmi nízké úrovni, není využit potenciál prokázané ochoty matek platit více za docházku dětí do obecních MŠ. Opatření realizovaná novelou školského zákona č. 178/2016 Sb. nevedla ke splnění koncepčních záměrů, podstatně vzrostlo administrativní zatížení MŠ. Dlouhý legislativní proces novely zákona č. 247/2014 Sb. zbrzdil rozvoj dětských skupin, její výsledná podoba ale zajišťuje poskytovatelům předvídatelné financování. Zatížení státního rozpočtu vzroste o 1,56 mld. Kč.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses