Uplatnění osob se zrakovým postižením v projektovém řízení - Sarkány, Josef (2021)
Cílem práce je adaptovat/modifikovat kompetenční model nevidomého projektového manažera a popsat, jaké dovednosti je nutné zvládat pro vykonávání této role jako odpovědi na nízkou úroveň zaměstnanosti. Důraz je kladen především na oblast hardskills, která je úzce spojena s tvorbou mnoha projektových dokumentů sloužících pro řízení projektu, např. projektového plánu, status reportu, organizace projektu aj. Důvodem volby osob se zrakovým postižením do výzkumu jsou výsledky studie „Understanding the employment experiences of Americans who are legally blind“ roku 2019, která upozorňuje, že získání zaměstnání pro osoby se zrakovým postižením je obtížnější než u ostatních postižení. Prostudování práce umožní pochopit a inspirovat se, zda a jak je možné tuto roli vykonávat jako osoba se zrakovým postižením. Pro zpracování výsledků došlo k vyhledání vhodných kandidátů napříč celým světem od univerzit, neziskových organizací i významných firem. Zjištění potvrzují, že respondenti roli projektového manažera zastávají a z aktuálních dat se zdá, že kompetenční model pro projektové manažery není nutné specificky upravovat. Nicméně do modelů je možné doplnit kompetenci „práce s kompenzačními pomůckami“. To ale není nezbytné, protože se dá předpokládat, že bez jejího zvládnutí by osoba se zrakovým postižením měla problém vstoupit na trh práce na základě modelu uplatňování osob se zrakovým postižením. Rozvoj této kompetence umožňuje připravovat projektovou dokumentaci. Samozřejmě výzvou je práce s vizuální podobou dokumentů, ale i s tím je možné pracovat. Důležitými kompetencemi jsou softskills, ty však respondenti vykonávali bez větších problémů. Osoby se zrakovým postižením ale přicházejí o řeč těla během komunikace. A pro tuto roli je užitečné být vnitřně srovnaný se svým zdravotním s