HOSPODÁRSKY VÝZNAM ŤAŽBY HNEDÉHO UHLIA V ČESKOSLOVENSKU V ROKOCH 1953 ‒ 1960 - Scholtz, Peter; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalárska práca analyzuje rozvoj ťažby hnedého uhlia v Československu, Protektorátu Čechy a Morava a v Slovenskom štáte a jej vplyv na národné hospodárstvo a sociálnu politiku. Práca je rozdelená na dve časti, kde v prvej popísané sociálne pomery v krajine. Následne popisujem hospodárstvo štátu a jeho politiku ohľadom ťažby uhlia. Zmena režimu v roku 1948 spôsobila, že postavenie baníkov a robotníkov sa zlepšilo, čo malo za následok, že po sociálnych nepokojov a štrajkov nezostávali mŕtvy robotníci na ulici. Ale následná zmena aj obmedzila medzinárodný obchod a socialistické štáty nevedeli dostatočne spolupracovať, čo malo za následok neefektívnu deľbu práce. Druhá časť popisuje ako sa štátny aparát snažil centrálne riadiť ťažbu hnedého uhlia a ako musel bojovať s nákladmi riadenia. V druhej polovici sú opísané plány a priebeh modernizácie ťažby uhlia a budovanie nových a väčších komplexov v ktorých sa vyrábali výrobky z uhlia, ktoré mali vyššiu pridanú hodnotu.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses