ANALÝZA KONVERGENCE EVROPSKÝCH REGIONŮ NUTS 2 MEZI LETY 2004 AŽ 2019 - Ulrych, Jan (2021)
Diplomová práce psaná na téma reálné evropské konvergence se zabývá otázkou, zdali na evropských regionech NUTS 2 mezi lety 2004 až 2019 došlo ke konvergenci. Předložená hypotéza bude testována různými metodami prostorové asociace, jmenovitě jádrovým odhadem funkce hustoty a Markovovým řetězcem, doplněné o kumulativní distribuční funkci, histogram a pomocné indexy konvergence. Každá použitá metoda se liší ve svém rozsahu aplikace a jaké nové informace přináší, aby v závěru došlo ke kvalitnější interpretaci dosažených výsledků. Jako referenční ukazatel je vybrán reálný HDP přepočtený na obyvatele ve standardu kupní síly vztažený k evropskému průměru. V teoretické části je uveden souhrnný popis pojmu konvergence, jeho historie a současné směry, poté práce přechází v metodologický popis obou modelů a pomocných indexů. Praktická část začíná nejprve představením významu role Evropské unie a jejího hlavního nástroje v regionální politice, politiky soudržnosti. Následně jsou za pomocí zmíněných doplňkových metod charakterizovány vlastnosti zkoumaných dat, z čehož jsou vytvořeny predikce možného zkoumaného trendu. V závěru jsou aplikovány oba zmíněné modely na reálných údajích získané primárně z databáze Eurostatu. Na základě výsledků je možné konstatovat, že v Evropské unii během sledovaného období došlo ke konvergenci. Od roku 2004 poklesl značný počet bohatých regionů, které se přesunuly do třídy chudších regionů pod úroveň 100 % průměrného evropského HDP na obyvatele, zvláště na vnější periférii EU. Naopak došlo ke zvýšení ekonomické úrovně v regionech nově příchozích zemí, nejvíce na hranicích sousedících s původními členy. Zároveň byla potvrzena existence konvergenčního klubu, který také představuje hospodářské centrum EU se silným vlivem na vnitřní konvergenci. Zde