ANALÝZA KONVERGENCE EVROPSKÝCH REGIONŮ NUTS 2 MEZI LETY 2004 AŽ 2019 - Ulrych, Jan; Zamrazilová, Eva, 1961-; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce psaná na téma reálné evropské konvergence se zabývá otázkou, zdali na evropských regionech NUTS 2 mezi lety 2004 až 2019 došlo ke konvergenci. Předložená hypotéza bude testována různými metodami prostorové asociace, jmenovitě jádrovým odhadem funkce hustoty a Markovovým řetězcem, doplněné o kumulativní distribuční funkci, histogram a pomocné indexy konvergence. Každá použitá metoda se liší ve svém rozsahu aplikace a jaké nové informace přináší, aby v závěru došlo ke kvalitnější interpretaci dosažených výsledků. Jako referenční ukazatel je vybrán reálný HDP přepočtený na obyvatele ve standardu kupní síly vztažený k evropskému průměru. V teoretické části je uveden souhrnný popis pojmu konvergence, jeho historie a současné směry, poté práce přechází v metodologický popis obou modelů a pomocných indexů. Praktická část začíná nejprve představením významu role Evropské unie a jejího hlavního nástroje v regionální politice, politiky soudržnosti. Následně jsou za pomocí zmíněných doplňkových metod charakterizovány vlastnosti zkoumaných dat, z čehož jsou vytvořeny predikce možného zkoumaného trendu. V závěru jsou aplikovány oba zmíněné modely na reálných údajích získané primárně z databáze Eurostatu. Na základě výsledků je možné konstatovat, že v Evropské unii během sledovaného období došlo ke konvergenci. Od roku 2004 poklesl značný počet bohatých regionů, které se přesunuly do třídy chudších regionů pod úroveň 100 % průměrného evropského HDP na obyvatele, zvláště na vnější periférii EU. Naopak došlo ke zvýšení ekonomické úrovně v regionech nově příchozích zemí, nejvíce na hranicích sousedících s původními členy. Zároveň byla potvrzena existence konvergenčního klubu, který také představuje hospodářské centrum EU se silným vlivem na vnitřní konvergenci. Zde
Na základě dosažených závěrů budou představeny doporučení pro evropskou konvergenční politiku.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses