Vliv vnějších faktorů na kupní rozhodování spotřebitelů ve sféře módy pro mladé - Nováková, Barbora (2021)
Diplomová práce zjišťuje, jaký vliv mají vnější faktory na kupní rozhodování spotřebitele ve sféře módy pro mladé. Klade si za svůj cíl definovat, analyzovat a popsat spotřební chování mladých lidí ve věku do 30 let, kteří nakupují zejména streetwearovou módu a tenisky. Dále si bere za cíl zjistit, jak velký vliv mají na nákupní rozhodování sociální sítě, přátele a rodinný okruh mladého spotřebitele. Tato práce kromě teoretické rešerše ohledně problematiky spotřebního chování, kupního rozhodovacího procesu a externích vlivů ovlivňující spotřební chování, přináší také vhled do oděvního průmyslu, zejména streetwearového oděvního průmyslu. V této části práce je představeno, co to vlastně streetwear znamená a proč by se mu módní retaileři měli věnovat. Vliv externích faktorů na spotřební chování bylo zkoumáno pomocí dotazníkového šetření a následně vyhodnoceno pomocí statistického programu IBM SPSS Statistics. Výzkum byl doplněn sekundárními daty výzkumu MML-TGI společnosti Median, s. r. o..